06.11.2018
Uudistuksen toivotaan lyhentävän hoitoketjuja

Vaasan keskussairaalan tehtiin vuonna 2017 noin 9200 leikkausta. Yhä isompi osa leikkauksista tehdään päiväkirurgisesti eli potilas pääsee saman päivän aikana kotiin. Leikkauksia tehdään yhdellätoista erikoisalalla. Yleisimpiä leikkauksia ovat esimerkiksi lonkan ja polven tekonivelleikkaukset, suolistoleikkaukset, urologiset ja gynekologiset leikkaukset sekä lasten kita- ja nielurisaleikkaukset.

Leikkaus- ja anestesiaosaston koordinoiva osastonhoitaja Terhi Venäläinen suunnittelee toimintaa ja taloutta yhdessä eri erikoisalojen ylilääkäreiden kanssa:

– Ylilääkärit määrittelevät leikkausmäärät ja toimenpidetyypit ja me tuotamme palvelut. Vastuullamme on luoda leikkaustoiminnalle puitteet, eli henkilökunnan, tilojen, resurssien ja materiaalinen varmistaminen leikkausten käyttöön, Venäläinen kertoo.

Päiväkirurgisen yksikön osastonhoitaja Helinä Ahonen puolestaan vastaa yksikkönsä päivittäisestä toiminnasta:

– Vastuullani on henkilökunnan osaamisen ylläpitäminen, perehdyttäminen, ylipäätään päivittäisen toiminnan sujuminen. Varmistan, että henkilökunta on sijoiteltu tarvittaviin työpisteisiin ja että työ sujuu turvallisesti.

Osastonhoitaja Minna Nurmikoski vastaa leikkaus- ja anestesiaosastolla päivittäisten resurssien kohdentamisesta.

– Teemme yhteistyötä yli rajojen sen eteen, että potilaan ympärillä on aina tarvittava henkilökunta ja toiminta on turvallista. Toimin lisäksi esimiehenä preoperatiivisella poliklinikalla, johon kuuluu myös kipupoliklinikka.

Airi Ylkänen työskentelee osastonhoitajana anestesiahoitotyön ja heräämön puolella.

– Työajastani puolet on ison leikkaussalin päivittäisen leikkaustoiminnan koordinointia Minnan kanssa ja toinen puoli anestesian ja heräämön toimintaa.

 

leikkaustoiminta julkaisematon

 

Neljä osastonhoitajaa kertovat, että yhteistyötä maakunnan muiden toimijoiden kanssa tehdään jo nyt.

– Hoitoketjut lyhenevät ja olemme eri toimijoiden kanssa lähentyneet, on enemmän yhteistyötä. Päiväkirurgialla on alkanut hammassaneerausten hoitaminen ja terveyskeskusten hammaslääkärit käyvät tekemässä niitä toimenpiteitä yhdessä meidän henkilökunnan kanssa, Venäläinen kertoo.

Maakuntauudistus hiipii pikkuhiljaa arkeen, nelikko toteaa.

– On hyvä, että jotain keskitetään yhteen paikkaan. Se tuo kustannustehokkuutta.

Leikkaustoiminnan esimiestehtävien keskellä kaivataan tarkempaa tietoa muutoksesta juuri omaan organisaatioon liittyen. Venäläinen, Ahonen, Nurmikoski ja Ylkänen toivovat, että aikatauluista ja tärkeistä päätöksistä kerrotaan selkeästi henkilökunnalle.

– Kun tulee jotain päätöksiä, olisi hyvä tietää konkreettisesti, mitä ne tarkoittavat, toivotaan keskussairaalan leikkaustoiminnasta.

Siirry "Henkilöstö"-sivulle
Päivitetty 03.12.2018, Kello 10.30, Petra Fager.